Photo by Carlos Zurita
Konuk yazarımız Serpil Erkul’a sevgilerimizle…
Zeytin ağacı, tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolü haline gelmiş olup, bu sembollerin anlamları ise kutsal kitaplara ve efsanelere dayanmaktadır. Zeytinle ilgili bu efsaneler; Gılgamış Destanı’ndan, tüm kutsal kitaplara kadar birçok kaynakta yer almaktadır.
Bilinen en eski hikaye ise Büyük Tufan’da gerçekleşiyor. Hikayeye göre Nuh Peygamber, tufanın şiddeti azalınca dünyada hayatın başlayıp başlamadığını öğrenmek için beyaz bir güvercin gönderiyor. Konmak için bir ağaç dalı veya toprak parçası bulamayan güvercin gemiye geri dönüyor. Nuh Peygamber bir süre daha bekledikten sonra güvercini tekrar gönderiyor. Güvercin bu kez ağzında taze koparılmış bir zeytin dalı ile geri dönüyor. Bunu gören Nuh Peygamber, tufanın bittiğini ve suların çekildiğini anlıyor. İşte bu nedenle ağzında zeytin dalı tutan beyaz güvercin, tarih boyunca barışın ve yeniden doğmanın sembolü olarak anılmaktadır.

Zeytin ağacını hiç yaz ya da kış aylarında gözlemlediniz mi? Yakından dikkat ettiyseniz zeytin ağaçları yaz ve kış aylarında sürekli yeşil yaprakları vardır. Yaprakları genelde dökülmez, dökülenlerin yerine yeni çıkan yapraklar da yeşil olur.
Zeytin Ağacı ölümsüzlüğün simgesi olarak da sayılabilir, çünkü 500 yıllık bir zeytin ağacı bile kesildiğinde köklerinden tekrar doğarak yeniden büyümekte ve meyve vermektedir.

Dünyada 10,6 milyon hektar alanda 19,5 milyon ton zeytin üretimi içerisinde 1,5 milyon ton üretim ile Ülkemiz İspanya, İtalya ve Fas’ın ardından 4 üncü sırada yer almaktadır.
Zeytin, dünyada olduğu gibi ülkemizde de ticaret, sanayi, toprak muhafazası, işgücü istihdamı, insan sağlığı ve beslenmesi açısından çok önemli bir yere sahip olan stratejik bir üründür.
Meyveler içerisinde kanun ile korunan tek ürün olma özelliğine sahiptir. 3573 Sayılı Zeytin Kanunu ile fenni gerekçeye dayalı bir izne sahip olmadan zeytin ağaçlarını kesmek veya sökmek yasaktır. İzinsiz kesen ya da sökenlere ağaç başına para cezası kesilmektedir.
Ayrıca, zeytinlik sahalar içerisine ve zeytinlik sahalara 3 km mesafede bulunan alanlarda toz, duman çıkaran, kimyevi atık bırakan tesis yapılmasına izin verilmemektedir.
Gereklilikler olması durumunda zeytinlik sahada altyapı ve sosyal tesis dahil en fazla %10 yapılaşmaya izin verilebilmektedir. Zeytin kanunu özel kanun olması sebebiyle de önceliklidir. Diğer kanun uygulamalarında da zeytin kanununa aykırı bir uygulama yapılması mümkün değildir.
Gelelim bir matematikçi gözüyle zeytine…
Ünlü matematikçi Thales yaşadığı bölgenin iklimi hakkındaki çalışmasına, değerlendirmesine ve bilgisine dayanarak yaklaşan sezonun zeytin hasadı için çok verimli olacağını hesaplamıştı. Thales bir sonraki adımı attı ve Millet ve Kinos’da bulunan tüm zeytin ezicilerini çok ucuza kiraladı. Bol zeytin hasadı öngörüsünde gerçekten haklıydı. Hasat zamanı zeytin eziciler için yoğun talep yarattı. Bu esnada Thales onları büyük bir kârla kiraladı. Bu sayede de hatırı sayılır bir miktarda da para kazandı.
Matematikçiye ileri görüşlülüğünden dolayı bir hayranlık duymamak elde değil.
