Photo by Tim Mossholder
Anime nedir?
Anime, İngilizceden gelen ‘animation’ kelimesinin kısaltılmış halidir.
Anime, Japonlara ait kendine has bir tarzı olan farklı yaş kitlelerine hitap edebilen, genellikle önce manga ,yani çizgi roman biçiminde piyasaya sunulup belirli bir kitleye ulaştıktan sonra animasyon haline getirilen çizgi diziler bütünüdür. Çoğu anime mangalardan uyarlanmış da olsa manga kaynaklı olmayan stüdyoların tasarlamış olduğu animeler de mevcuttur.
Animeler de aynı film ve diziler gibi korku, gerilim ,psikolojik, komedi, romantik-komedi vb kategorilere ayrılır. Aynı zamanda kendine özgü kategorileri de vardır:
Seinen
Kelime anlamı “yetişkin”dir. Daha çok 17 yaş üzeri erkek bireylere hitap eden bir türdür.
Josei
Kelime anlamı “kadın”dır. Genellikle kadınlar tarafından yazılan/çizilen ve çoğunlukla 18 yaş üzeri kadın bireylere hitap eden türdür.
Shounen
Kelime anlamı “genç erkek”tir. Savaş, dövüş içerikli animelerdir. Genellikle 13-17 yaş arası genç erkeklere hitap eden türdür.
Shoujo
Kelime anlamı “genç kız”dır. Aşk, romantizm içerikli animelerdir. Genellikle 13-17 yaş arası genç kızlara hitap eden türdür.
İseaki
Ana karakterin olduğu dünyada ölüp farklı bir dünyada dirilmesi ve orada yaşamaya başlamasını ele alan animelerdir.

Manga kültürü
Manga’nın Çin alfabesiyle yazılışına göre anlamı kaygısız , ilgisiz (man-漫) resim (ga-画)’dir. Manga çoğu animenin ilk halidir ve mangakalar tarafından yazılırlar. Bir manga serisi her zaman tek bir mangaka tarafından yazılmayabilir, bazen hikayeyi kurgulayan ve çizen kişiler farklı olabilir.
Manga kültürü çok eskiye dayanmaktadır ayrıca Japon kültürü ve edebiyatında önemli bir role sahiptir. Günümüzünde de eski zamanlarda olduğu gibi manga ve mangakaya büyük saygı gösterilir, aynı zamanda manga sanat eseri olarak değerlendirilir.


Manga genel olarak çizgi romana benzetilebilir ama aralarında bazı farklar vardır:
- Mangaların okuma yönleri terstir yani sağdan sola doğru okunurlar.
- Manga panelleri çizgi romanların aksine siyah-beyazdır.
- Mangaların boyutları çoğu zaman bir kitaptan da küçük olabilir.

Manga ve anime tarihi
Mangalar aslında Japonya’nın Budist bir ülke olması sonucu tapınaklara çizilen resim ve karikatürlerden doğmuştur. Yani mangaların temeli 6. ve 7. yüzyıla dayanmaktadır. İlk örnekleri ise Nara şehri çevresindeki Toshodaiji ve Horyuji tapınaklarında görülebilir.
Animenin ortaya çıkması ise Osamu Tezuka isimli bir Japon’un genç yaşlarda 8 mm’lik kamerasıyla animasyonlar yapmasıyla olmuştur ve onun izinden giden sanatçıların çalışmalarıyla günümüzdeki “anime” stili ortaya çıkmıştır. Bu yapım ise 20. yüzyılın başlarında Japon film yapımcılarının Avrupa ve Amerikadaki animasyon tekniklerini öğrenmesiyle büyük ilerlemeler kaydetmiştir.
Animeye verilebilecek ilk örnek ise 1963 yılında Osamu Tezuka tarafından yapılan “Astro Boy”dur.

Zamanla popüler ve ilgi çekici hale gelen bu Japon animasyonları 2000’li yıllarda tüm dünyaya yayılmış, ilerleyen zamanlarda yapılan yeni animelerle şimdiki yerini almıştır.
Bu süreçte bir sürü farklı stüdyo çalışmalar yapmış ve animenin ilerleyişine büyük katkı sağlayarak adını duyurmuştur. İşte animeyi günümüze taşıyan bazı stüdyolar:
- Madhouse (1972)

- Kyoto Animation (1981)

- Ghibli (1985)

- J.C.Staff (1986)

- Bones (1998)

- A-1 Pictures (2005)

- Mappa (2011)

KAYNAKÇA
https://tr.wikipedia.org/wiki/Anime
https://tr.wikipedia.org/wiki/Manga_(%C3%A7izgi_roman)